Wat is gevoeligheid?
​
Als je gevoelig bent betekent dit dat je fijne voelsprieten hebt waarmee je veel opmerkt en aanvoelt. Je zintuigen waarmee je alles waarneemt krijgen meer aandacht. Je gaat bepaalde prikkels dus extra gevoelig waarnemen.
Dit kan ervoor zorgen dat er teveel tegelijk op je afkomt, wat vermoeiend kan zijn. Je hebt dan meer tijd en rust nodig om alles wat er gebeurt waar te nemen en te verwerken. Je hebt tijd nodig voor jezelf op een rustige plaats, anders geraak je overprikkeld. Als je overprikkeld bent kan het zijn dat je heftig en dus overgevoelig gaat reageren. Bijvoorbeeld snel huilen, heel boos worden, weglopen.
Je gevoelens kunnen heel intens zijn als je hooggevoelig bent. Soms zo intens dat je ze liever niet zou hebben. Maar je gevoelens zijn juist heel nuttig, ze vertellen je wat je nodig hebt en wat je belangrijk vindt. Je gevoelens zijn je eigen kompas. Bij ErgoTina leren we om je gevoelens als superkrachten te gebruiken.
​​
Welke hooggevoeligheid is aanwezig?
We kunnen een onderscheid maken tussen hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen. Zowel hoogsensitieve kinderen als hoogstimulatieve kinderen merken veel op in de omgeving en vanuit hun eigen lichaam.
​
Een hoogsensitief kind verbindt zich emotioneel en mentaal met alles wat hij/zij waarneemt. Met als gevolg dat het kind zich enorm hard inleeft in alles wat hij meemaakt. Omdat het kind al deze indrukken moet verwerken heeft het kind tijd nodig. Het kind zal op afstand blijven en alles reflecteren wat er binnenkomt.
​
Een hoogstimulatief kind heeft de neiging tot bewegen door alles wat hij waarneemt. Hij moet iets kunnen doen, voelt zich onrustig. Het kind is beïnvloedbaar door alles wat er gebeurt. Het kind wil ik actie komen, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Plotse hevige emoties kunnen ontstaan omdat zijn hoofd helemaal vol zit.
​
Om na te gaan of je kind hoogsensitief of hoogstimulatief is, kan je 'de test van hooggevoeligheid' doen.
​​
Kan hooggevoeligheid weer weggaan?
Hooggevoeligheid is geen hype, het waait niet vanzelf over als je het negeert. Het is belangrijk dat je kijkt waarom het kind bepaald gedrag stelt. Een kind stelt een gedrag (dat misschien niet strijkt met de norm) niet zomaar. Achter het gedrag zitten vaak diepe emoties en oorzaken. Kwaad zijn of het kind flauw vinden gaat het gedrag net meer uitlokken.
Accepteer de hooggevoeligheid en geef ze de ruimte om gevoelig te zijn. Het kind zal deze acceptatie opmerken en zich veilig bij je voelen, waardoor het welbevinden en leren vergroot en het kind gaat openbloeien. Het kind gaat zich begrepen voelen en de talenten komen meer in de verf te staan.
​
Communicatie met een hooggevoelig kind is belangrijk, als ook een goede sfeer. Een rustige ontspannen spreekstijl zorgt voor meer rust en veiligheid. Boze, harde of verwijtende woorden worden ervaren als onveilig. Ook is het belangrijk dat je SAMEN naar oplossingen zoekt en geen kant en klare voorstellen doet.
​
​
Hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen
Hooggevoeligheid - Samen ertegenaan
Maak een afspraak
Wens jij een afspraak te maken voor je kind, jezelf, een familielid? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen. Samen werken we namelijk een persoonlijke aanpak uit, volledig op maat.
​​
Na het eerste intake gesprek kan u nog kiezen of u al dan niet verder gaat met de therapie.