
Wat is gevoeligheid?
Als je gevoelig bent betekent dit dat je fijne voelsprieten hebt waarmee je veel opmerkt en aanvoelt. Je zintuigen waarmee je alles waarneemt krijgen meer aandacht, zoals zien horen, ruiken, aanraken, proeven, bewegen, proprioceptie, evenwicht. Je gaat bepaalde prikkels dus extra gevoelig waarnemen.
Dit kan ervoor zorgen dat er teveel tegelijk op je afkomt, wat vermoeiend kan zijn. Je hebt dan meer tijd en rust nodig om alles wat er gebeurt waar te nemen en te verwerken. Je hebt tijd nodig voor jezelf op een rustige plaats, anders geraak je overprikkeld. Als je overprikkeld bent kan het zijn dat je heftig en dus overgevoelig gaat reageren. Bijvoorbeeld snel huilen, heel boos worden, weglopen.
Je gevoelens kunnen heel intens zijn als je hooggevoelig bent. Soms zo intens dat je ze liever niet zou hebben. Maar je gevoelens zijn juist heel nuttig, ze vertellen je wat je nodig hebt en wat je belangrijk vindt. Je gevoelens zijn je eigen kompas. Bij ErgoTina leren we om je gevoelens als superkrachten te gebruiken.
Welke hooggevoeligheid is aanwezig?
We kunnen een onderscheid maken tussen hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen. Zowel hoogsensitieve kinderen als hoogstimulatieve kinderen merken veel op in de omgeving en vanuit hun eigen lichaam.
Een hoogsensitief kind verbindt zich emotioneel en mentaal met alles wat hij/zij waarneemt. Met als gevolg dat het kind zich enorm hard inleeft in alles wat hij meemaakt. Omdat het kind al deze indrukken moet verwerken heeft het kind tijd nodig. Het kind zal op afstand blijven en alles reflecteren wat er binnenkomt.
Een hoogstimulatief kind heeft de neiging tot bewegen door alles wat hij waarneemt. Hij moet iets kunnen doen, voelt zich onrustig. Het kind is beïnvloedbaar door alles wat er gebeurt. Het kind wil ik actie komen, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Plotse hevige emoties kunnen ontstaan omdat zijn hoofd helemaal vol zit.
Om na te gaan of je kind hoogsensitief of hoogstimulatief is, kan je 'de test van hooggevoeligheid' doen.
Op welke manieren kan je hooggevoelig zijn?
Je kan op verschillende manieren gevoelig zijn. Hieronder enkele voorbeelden.
-
Ik en mijn lichaam.
Voorbeelden: van harde geluiden schrikken, kledij niet kunnen verdragen, smaken sterk waarnemen, haren kammen onaangenaam vinden.
-
Ik, in nieuwe situaties
Voorbeelden: tijd nodig om te wennen aan nieuwe gebeurtenissen, veranderingen moeilijk vinden, onverwachte dingen geven je zenuwen, tijd nodig om aan nieuwe mensen te wennen.
-
Ik en mijn gedachten
Voorbeelden: veel nadenken, alles perfect willen doen, denken dat niemand je begrijpt, veel piekeren.
-
Ik en mijn gevoelens:
Voorbeelden: snel dichtklappen als iemand streng is, verdrietig worden van iemand anders die verdrietig is, bij slapengaan te veel piekeren, intense gevoelens.
-
Ik en mijn intuïtie (mijn aanvoelen, mijn buikgevoel):
Voorbeelden: Ik weet wat iemand zal zeggen, ik voel welke sfeer er hangt, vaak voorgevoelens hebben, plots blij voelen en niet weten waarom.
Kan hooggevoeligheid weer weggaan?
Hooggevoeligheid is geen hype, het waait niet vanzelf over als je het negeert. Het is belangrijk dat je kijkt waarom het kind dit gedrag stelt. Een kind stelt een gedrag (dat misschien niet strijkt met de norm) niet zomaar. Achter het gedrag zitten vaak diepe emoties en oorzaken. Kwaad zijn of het kind flauw vinden gaat het gedrag net meer uitlokken.
Accepteer de hooggevoeligheid en geef ze de ruimte om gevoelig te zijn. Het kind zal deze acceptatie opmerken en zich veilig bij je voelen, waardoor het welbevinden en leren in de klas vergroot en het kind gaat openbloeien. Het kind gaat zich begrepen voelen en de talenten komen meer in de verf te staan.
Communicatie met een hooggevoelig kind is belangrijk, als ook een goede sfeer. Een rustige ontspannen spreekstijl zorgt voor meer rust en veiligheid. Boze, harde of verwijtende woorden worden ervaren als onveilig. Ook is het belangrijk dat je SAMEN naar oplossingen zoekt en geen kant en klare voorstellen doet.
Hoe gaan we te werk?
Allereerst nemen we een sensorisch profiel van het kind en/of de jongere af. Om het profiel zo gedetailleerd mogelijk te kunnen afnemen, doen we dit met voorkeur zowel met de ouder(s) als het kind of de jongere zelf. We maken kennis met het kind of de jongere. Vervolgens bespreken we dit sensorisch profiel.
Aan de hand van het sensorisch profiel, de kennismaking en de noden/wensen van het kind of de jongeren bepalen we onze eerste doelstellingen. Elke kind of jongere met sensorische moeilijkheden is anders, dit wil zeggen dat de therapie aangepast wordt aan elk kind of jongere.
Zo kan er bijvoorbeeld gewerkt worden aan de sensorische prikkelverwerking, hooggevoeligheid voor tijdens en na school, over- en onderprikkeling, dagplanning, meer voorspelbaarheid, emoties, slaapmoeilijkheden, oefenen van bepaalde vaardigheden, faalangst, samen met broers of zussen et cetera.
Daarnaast ga ik ook samen op zoek naar mogelijke aanpassingen en/of hulpmiddelen om de moeilijkheden te verminderen. We gaan samen op zoek naar de beste methode om je moeilijkheden te verminderen en te sterktes meer tot uiting te laten komen. Ook kunnen we manieren creëren om meer rust en ontspanning te bieden in je dagelijks leven (thuis, op school, in je vrije tijd) en bij momenten wanneer je het moeilijk hebt.
Samenwerking met school, andere therapeuten of dergelijke
Hooggevoeligheid is nog niet bij iedereen gekend waardoor deze niet altijd erkend wordt en regelmatig geassocieerd wordt met een kind dat 'flauw' is of zich 'aanstelt'. Indien gewenst werk ik samen met de school, andere therapeuten of dergelijke om onder andere de mogelijkheden en moeilijkheden te bespreken, advies te geven om meer leerkansen te bieden, educatie over de moeilijkheden bij het kind, regelmatige opvolging/overleggen, bereikbaar om vragen te stellen enzovoort. Ik vind een goede samenwerking met alle partijen indien gewenst erg belangrijk om optimale leerkansen te creëren voor het kind en het welzijn van het kind te verbeteren.
Hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen

Hooggevoeligheid - Samen ertegenaan
Maak een afspraak
Wens jij een afspraak te maken voor je kind, jezelf, een familielid? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen. Samen werken we namelijk een persoonlijke aanpak uit, volledig op maat.
Na het eerste intake gesprek kan u nog kiezen of u al dan niet verder gaat met de therapie.