top of page
Moeder en zoon

INTEROCEPTIEF ZINTUIG

Het interoceptieve zintuig kan voor iedereen als anders ervaren worden. Vind je bepaalde sensaties in je lichaam leuk of eerder niet? 

​

Je kan onder- of overprikkeld zijn voor het interoceptieve zintuig. Hiernaast vind je enkele voorbeelden.

​

Let op: slechts ENKELE voorbeelden. Nog andere criteria zijn dus mogelijk. 

Het interoceptief zintuig

Signalen uit interoceptie zijn belangrijk om zelfregulerende acties te ondernemen en je daardoor beter te voelen (bijvoorbeeld als je een vol gevoel ervaart zorgen dat je stopt met eten of als je zenuwen in je lichaam voelt een bepaalde ontspannende of activerende strategie toepassen).

 

Deze sensoren zitten over heel je lichaam. Een groot deel van interoceptieve signalen worden verwerkt door het zenuwstelsel zonder dat je er over na hoeft te denken. Reacties van het lichaam op interoceptie zijn een samenspel van bewust en onbewust. (Thoonsen en Lamp, 2015)

 

Interoceptie heeft een verband met onze emoties en intuïtie aangezien deze zich baseren op interne signalen. De meeste emoties zijn gekoppeld aan fysieke sensaties in ons lichaam. Bijvoorbeeld: spanning in ons lichaam voelen, een leuk gevoel in lichaam. We kunnen door een goed interoceptief systeem een emotie ervaren en nauwkeurig identificeren wat we juist voelen bv opgewonden, angst, boosheid, kalmte,…

​

Indien ons interoceptief systeem goed werkt kunnen we voelen waar ons lichaam behoefte aan heeft en kunnen we vervolgens actie ondernemen om aan deze behoefte te voldoen. Er is een verband tussen een slecht werkend interoceptief systeem en blaascontrole/eetstoornissen.

​

Onderprikkeld persoon:

  • Onrustig als hij moet eten of drinken, maar niet in staat om het signaal te vertalen naar eten nodig hebben of dorst hebben.

  • Moeilijker met zindelijk worden, ongelukjes hebben hierdoor.

  • Schaafwond of kneuzing niet voelen.

  • ‘Plotseling’ woedend worden, voelt de opbouw van irritatie naar boos en vervolgens woedend niet, totdat hij het ‘breekpunt’ bereikte. Kan niet voelen en aangeven welke emoties hij voelt.

  • Ontkennen dat hij boos is terwijl een andere persoon hem met strak gesloten vuisten, spanning in zijn lichaam en ‘donder’ op zijn gezicht ziet.

  • Persoon neemt de interne signalen niet goed waar of kan het niet juist koppelen. Bv gespannen spieren niet kunnen koppelen aan stress.

  • Zit te wiebelen op zijn stoel en realiseert zich niet dat een volle blaas de oorzaak van zijn onrust is. (Thoonsen en Lamp, 2015)

​

Overprikkeld persoon:

  • Ervaart signalen uit zijn lichaam als zeer sterk.

  • Een beetje gevulde blaas voelt alsof hij op het punt staat te barsten.

  • Reageert sterker dan nodig lijkt, wanneer iemand bijvoorbeeld tegen hem aan stoot.

  • Kan erg geïrriteerd zijn wanneer hij maar een beetje honger of dorst heeft.

  • Gaat bij de geringste aandrang naar het toilet, omdat het voelt alsof hij het bijna in zijn broek doet.

(Thoonsen en Lamp, 2015)

​

Wil je graag meer weten over jouw interoceptieve zintuig? Wil je graag eerst meer informatie? Neem dan gerust contact met me op.

autisme Therapie

Interoceptief zintuig - Samen ertegenaan

Maak een afspraak

Wens jij een afspraak te maken voor je kind, jezelf, een familielid? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen. Samen werken we namelijk een persoonlijke aanpak uit, volledig op maat. 

​​

Na het eerste intake gesprek kan u nog kiezen of u al dan niet verder gaat met de therapie.

bottom of page