
Vertrekkende vanuit de zintuigen
Stap 1:
Onze zintuigen nemen sensorisch input (prikkels) waar, vanuit ons eigen lichaam en informatie over onze buitenwereld.
We nemen de hele dag sensorische informatie op, de hersenen hebben dit nodig om te kunnen functioneren. Onze hersenen blijven met sensorische input actief. Elke persoon heeft een andere hoeveelheid aan prikkels nodig. Prikkels nemen we de hele dag door waar, zowel bewust- als onbewust.
5 basiszintuigen die de informatie over onze buitenwereld verwerken.
5 speciale zintuigen die de informatie uit ons lichaam verwerken.
Stap 2:
Prikkels worden via zenuwbanen naar de hersenen gestuurd.
Stap 3:
Hersenen vertellen om welke prikkel het gaat.
Stap 4:
Hersenen koppelen de prikkel aan een emotie/gedachte/herinnering.
Elke persoon heeft individuele herinneringen, afhankelijk van hun verschillende behoeftes en reacties op sensorische input. De herinneringen zijn gebaseerd op prikkels.
Vanuit onze vroegere ervaring gaan we voorspellingen doen. Soms doen we voorspellingsfouten en dan denken we “dat is gevaarlijk is”, maar is het niet gevaarlijk. Bijvoorbeeld: heel hevig reageren op aanraking. Dit kan een traumatische ervaring zijn vanuit onze herinnering/gedachte, we voorspellen dat het gevaarlijk is uit ons verleden en koppelen er een minder leuke emotie aan (bv angst). Maar momenteel is het niet gevaarlijk, hier hebben we een voorspellingsfout gemaakt. De persoon laat zich overspoelen door dingen uit het verleden. Veel stress kan ervoor zorgen dat we gevoeliger worden.
Het leren verwerken van deze signalen vraagt oefening, ook al bij kinderen:
-Om onze emoties te reguleren
-Om over te schakelen van een emotie (bv angst) naar onze intuïtie
-Om het gevoel van overweldig of het hebben van "saaiheid" tegen te gaan.
-Het heeft ook een enorme invloed op het genezen en bekomen van dingen, hoe we met andere omgaan en hoe we ons kunnen concentreren en presteren.
Alle zintuigen samen geven ons de informatie die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Om ons te helpen overleven, te waarschuwen voor gevaar en soms is er gevaar er geraken we toch in stress. We laten dan ervaringen uit het verleden de grote rol spelen. Hoe gevaarlijker je de omgeving ervaart, hoe prikkelgevoeliger je bent. Dit komt omdat je zoveel mogelijke informatie in verband met het gevaar waarneemt, om het gepast te kunnen reageren zodat je kan overleven. Nadien is er rust nodig om terug in balans te komen.
Via taal/gedrag geven we er uiting aan.
Gedrag kan beter begrepen worden als we meer aandacht geven aan de individuele voorkeuren voor sensorische input. Kijken wat er achter het gedrag zit!
Iedereen reageert anders, sommige personen hebben actieve zelfregulatie strategieën (=actief reageren) (zoeker en vermijder) en sommige hebben passieve zelfregulatie strategieën (passief reageren) (toeschouwer en sensor).
Prikkelverwerking die soms anders verloopt:
De hersenen zorgen ervoor dat alle puzzelstukjes die binnenkomen aan elkaar gemaakt worden. Het verwerken van prikkels en informatie gaat bij sommige personen sneller dan bij andere. Bij sommige personen kan de informatie snel verwerkt worden, maar bij sommige personen verloopt dit via omweggetjes. Het volledig maken van de ‘puzzel’ duurt langer of de puzzel kan niet volledig gemaakt worden omdat er stukjes verloren gaan.
Wil je graag meer weten over jou sensaties? Bij ErgoTina kan je dit volgen. Wil je graag eerst meer informatie? Neem dan gerust contact met me op.


Sensaties - Samen ertegenaan
Maak een afspraak
Wens jij een afspraak te maken voor je kind, jezelf, een familielid? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen. Samen werken we namelijk een persoonlijke aanpak uit, volledig op maat.
Na het eerste intake gesprek kan u nog kiezen of u al dan niet verder gaat met de therapie.









