top of page
Writing with Pen

SCHRIJF

VAARDIGHEDEN

VOLWASSENEN

Omwille van een ziekte, aandoening of een letsel kan je moeilijkheden ervaren met de fijne motoriek. Namelijk het uitvoeren van kleine bewegingen met de vingers, handen, pols, elleboog en/of schouder.

Omwille van een ziekte, aandoening of een letsel kan je moeilijkheden ervaren met de fijne motoriek. Namelijk het uitvoeren van kleine bewegingen met de vingers, handen, pols, elleboog en/of schouder.

 

De fijne motoriek, grove motoriek en de schrijfmotoriek zijn met elkaar verbonden. Zo zijn er bij het schrijven heel wat vaardigheden betrokken van de fijne motoriek maar ook van de grove motoriek.

 

Het schrijven start bij de grove motoriek namelijk de zithouding. Vervolgens dienen de 4 schrijfbewegingen correct uitgevoerd te worden namelijk de grote armbewegingen, grote progressie, kleine progressie en inscriptiebeweging. Meer bepaald de beweging vanuit de schouder, elleboog, pols en vinger.

 

Daarnaast zijn ook de juiste krachtdosering, het maken van de juiste lettervorming en lettergrootte van groot belang op tot een goed schrijfproduct te komen.

 

Zoals je ziet zijn bij schrijven zowel de grove als fijne motoriek betrokken. Zo starten we in de therapiesessies dan ook bij het oefenen van de grove motoriek en werken we zo verder naar steeds kleinere vaardigheden en bewegingen. Het is een proces dat stap voor stap doorlopen moet worden.

 

Zo zijn er ook enkele hulpmiddelen die uitgeprobeerd kunnen worden indien blijkt dat het schrijfproces moeilijk blijft verlopen, denk maar aan verzwaringshulpmiddelen, penverdikkers, antislipmateriaal enzovoort. Deze kunnen ook op maat voor u gemaakt worden om de meest geschikte vorm te creëren die bij u past.

Wat verstaan we onder schrijfvaardigheden?
Therapy Ball

 Schrijfvaardigheden  - Samen ertegenaan

Maak een afspraak

Wens jij een afspraak te maken voor jezelf of een familielid? Aarzel dan zeker niet. Samen werken we namelijk een persoonlijke aanpak uit, volledig op maat. 

Na het eerste intake gesprek kan u nog kiezen of u al dan niet verder gaat met de therapie.

bottom of page