Mijn kind kan niet knippen, leeftijd van leren knippen.
Lees hier meer over wanneer een kind kan knippen, welke vaardigheden hierbij betrokken zijn, hulp bij het knippen en wat als je een motorische beperking hebt. Knippen betekent niet enkel het gebruik van een schaar maar ook andere vaardigheden zijn van belang.

Knippen
Rond de leeftijd van 2 jaar gaan kinderen voor het eerst papier scheuren. In het begin zal dit voornamelijk met de vuisten gebeuren, pas enkele maanden later worden ook de duim en de wijsvingers ingeschakeld. Het kind gebruikt meer en meer beide handen.
Vanaf 3 jaar wordt er in de kleuterklas kennis gemaakt met een kinderschaar. Dit bestaat meestal nog uit vrij knippen in de knip bak. Rond 4 jaar kan het kind alleen knippen en wordt er ook doelgerichter geknipt. Het kind gaat zelf kiezen wat hij of zij wil knippen en het knippen gebeurt nauwkeuriger.
Fijne motoriek
Bij knippen zijn heel wat belangrijke fijnmotorische vaardigheden betrokken. Vooraleer een kind kan knippen is het belangrijk dat volgende vaardigheden van het knippen beheerst zijn.
1. Voldoende kracht in de handen en vingers.
2. Open en dicht doen van handen en vingers.
3. Bimanuele handelingen zoals scheuren. Hierbij is coördinatie belangrijk en kunnen
kinderen al succeservaringen (=positieve ervaringen) opdoen wat goed is voor de
motivatie.
Vaardigheden van het knippen
- Oefen allereerst bovenstaande 3 vaardigheden.
- Schaar open en dicht doen zonder materiaal.
- Franje knippen
- Knipjes ( kleine stukjes): kleine stukjes van een strook knippen of hoekjes van het papier.
Hierbij wordt het hanteren en openen/sluiten van de schaar geoefend, zonder een
complexe knipoefening erbij te betrekken.
- Inknippen tot een dikke lijn.
- Rechte korte lijnen
- Doorknippen: Rechte langere lijnen
- Halve cirkels/bogen
- Schuine lijn
- Zigzaglijn, stompe hoek
- Recht hoeken zoals vierkant
- Driehoek
- Kleine hoekige figuren
- Ovaal
- Ronde vormen
- Complexere figuren
Belangrijk aandachtspunt:
- De schaar mag nooit volledig gesloten zijn.
- Kleef een sticker tot waar je kind de schaar mag openen bij het knippen inknippen tot
een dikke lijn.
- Betrek de interesses van je kind bij het knippen.
Knippen en motorische beperking
Sommige kinderen kunnen omwille van een kleine of grotere beperking moeilijkheden ervaren met knippen. Denk maar aan DCD, Cerebrale Parese, verzwakte spieren,..
Knippen lijkt hierdoor een onmogelijke opdracht omdat het samenwerken van beide handen en het hanteren van een schaar en met de juiste kracht zo moeilijk is.
Ondanks deze beperking kunnen er heel wat vorderingen gemaakt worden in het knippen. Er bestaan namelijk heel wat aangepaste scharen en hulpmiddelen om het knippen te vergemakkelijken. Het combineren van hulpmiddelen en het oefenen van de fijne motoriek en de vaardigheden van het knippen kunnen een positief effect hebben.
Bij ErgoTina zoeken we de best mogelijke oplossing om het knippen zo vlot mogelijk te laten verlopen. Klik hier voor contact.
BELANGRIJK!
Kinderen die moeilijkheden ervaren met knippen hebben vaak weinig motivatie hiervoor. Ze zullen knipoefeningen vaak weigeren omdat ze merken dat het niet vlot verloopt. Het geven van correcties kan dan ook voor frustraties zorgen. Werk daarom eerst aan de motivatie van je kind aan de hand van speelse oefeningen. Het is belangrijk dat dit stap voor stap gedaan wordt zodat je kind zeker geen volledige afkeur krijgt voor knippen en het zelfvertrouwen ten slechte komt.
Wat doen bij knipproblemen?
ErgoTina ondersteunt kinderen die moeilijkheden ervaren met de fijne motoriek en knippen. De sessies zijn altijd speels waardoor knippen als leuk ervaren wordt. De kinderen zien stap voor stap het voordeel van knippen. Spelen en leren staat dan ook centraal bij ErgoTina. Daarnaast zijn ook fijne motoriek en knippen steeds met elkaar verbonden, wat wil zeggen dat er verschillende speelse oefeningen aan bod komen.
Heb je graag meer informatie of een afspraak? Klik dan hier.