top of page
Search

Hoogsensitiviteit voor, tijdens en na school

Lees hier meer over wat ErgoTina kan betekenen bij hoogsensitiviteit voor, tijdens en na school. Hoogsensitiviteit kan voor kinderen, ouders en een gezin moeilijkheden met zich meebrengen. Wat stress, spanning, onzekerheden en drukte kan veroorzaken. Zowel voor, tijdens en na school kan je enkele kleine of grotere aanpassingen in je routine aanbrengen wat zorgt voor meer rust en verbondenheid. Wat hoogsensitiviteit is en hoe je het dagelijkse leven kan verbeteren bij je kind, je zelf als ouder en gezin lees je hier.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitief betekent hooggevoelig. Doorheen de dag nemen we heel wat externe en interne prikkels waar. Dus zowel prikkels vanuit de omgeving als prikkels van in ons eigen lichaam. Indien je hooggevoelig bent neem je bepaalde prikkels op een andere manier waar. De prikkels komen als het ware sterker binnen.


Zoals je nu misschien al denkt, amai dit moet lastig zijn? Dat is het ook. Kinderen die hooggevoelig zijn kunnen hierdoor een verminderd welbevinden hebben, wat ook een enorm effect kan hebben op het schoolse leven en het hele gezin. Het lijkt alsof je kind altijd moeilijk gedrag vertoont en je er alles aan gedaan hebt om dit te veranderen, maar het niet lukt.


Hoog sensitiviteit kan inderdaad moeilijkheden met zich meebrengen die een groot effect hebben op je leven, op je gezin thuis, maar ook op school. Problemen bij hoogsensitiviteit zoals:


Niet willen meewerken – wegdromen - lastig gedrag vertonen - plotse woedeaanvallen - niet kunnen verdragen van kritiek - wenen tijdens school - plotse toilet accidentjes - niet zindelijk - niet mee willen zwemmen - moeite met rekenen - niet kunnen omgaan met veranderingen - in paniek schieten – faalangstig - teruggetrokken gedrag - in de les goede punten maar op een toets niet - weinig een vinger opsteken - snel het gevoel dat juf of meester boos is op hem/haar - veel vragen stellen - moeite met concentratie - altijd eigen 'zin' willen hebben – opeisen van de aandacht – aanhankelijk gedrag – angstig – veel wenen – niet kunnen vertellen wat er is – snel bang zijn – weinig verbondenheid met ouders- …


Hoogsensitiviteit voor school

Voor een hoogsensitief kind is een slechte ochtendstart iets wat de hele dag kan nazinderen. Drukke ochtenden waarbij je je moet haasten en misschien nog moet teruglopen omdat je iets vergeten bent. Ochtenden waarbij er ruzie gemaakt wordt alvorens het vertrek naar school. Ochtenden waarbij mama of papa opgejaagd en niet goed gezind zijn. Deze voorbeelden heeft iedereen wel al eens meegemaakt.


Een hoogsensitief kind neemt al deze spanning, onzekerheden, emoties en drukte van jou over. Voor een hoogsensitief kind is een goed geplande ochtend rekening houdend met zijn behoeften dan ook erg belangrijk.


Een slechte ochtendstart heeft dan ook een enorm gevolg op het verloop van de rest van de dag en het verloop op school. Een hoogsensitief kind die al overprikkelt op school aankomt kan weinig tot geen informatie oppikken en zal ook slecht in zijn vel zitten.


Daarom is het belangrijk om je ochtenden te plannen, ruimte te maken voor de gevoelens van je kind, te ontprikkelen voor school, moeilijkheden te erkennen en goede afspraken te maken met je kind. Nu denk je waarschijnlijk, hoe doe ik dat? Bij ErgoTina plannen we eerst een intake gesprek, waarna we met concrete tips aan de slag gaan die je thuis kan toepassen. Klik hier voor meer informatie of een afspraak.



Hoogsensitiviteit tijdens school

Een kind brengt een groot deel van zijn tijd op school door. Daarom is het van groot belang dat hij zich hier zo goed mogelijk kan voelen. Voor hoogsensitieve kinderen verloopt dit vaak moeizamer. Zo kan het zijn dat je kind overprikkelt geraakt en/of moeite ervaart met afstand/afscheid van jou als ouder, moeite met het lang wegblijven van thuis. Hiervoor kan je meerdere manieren van ontprikkelen en verbondenheid inschakelen op school. Denk maar aan een vriendschapsbandje waarbij de nodige rituelen worden toegepast. Zoek naar iets verbindend tussen jou en je kind, iets wat voor je kind voor verbondenheid kan zorgen.


Een hoogsensitief kind kan ook moeite hebben met concentratie door allerlei prikkels in de klas. Hiervoor is het plekje in de klas belangrijk, ga samen op zoek met je kind en de leerkracht naar meerdere plekjes die voor meer rust zorgen bij je kind. Alsook een aangepaste manier van informatieverwerking, hoogsensitieve kinderen zijn vaak beelddenkers (klik hier voor mijn blog over beelddenkers). Bepaalde hulpmiddelen leren gebruiken kunnen ook helpen zoals een hoofdtelefoon, rek aan de stoelen, gebruik van visueel beeldmateriaal,…


Vervolgens kan een hoogsensitief kind snel de neiging hebben dat de juf of meester op hem/haar kwaad is terwijl dit naar de klas toe is. Een hoogsensitief kind krijgt dit niet gefilterd en neemt dit persoonlijk op.


Ten slotte kunnen ook volgende moeilijkheden voordoen alsook de moeilijkheden reeds opgesomd bij alinea “wat is hoogsensitiviteit” : faalangst – niet willen zwemmen op school – niet (meer) zindelijk zijn – veel vragen aan de leerkracht stellen.


Ik hoor je weeral luidop denken, hoe moet ik hier toch aan beginnen? Hoogsensitiviteit is natuurlijk niet op 123 opgelost. Je kind, jij als ouder en je gezin moeten hier stap voor stap mee leren omgaan. De dag van vandaag bestaan hier gelukkig heel wat tips voor die je bij ErgoTina kan aanleren. Stap voor stap naar meer structuur en verbondenheid in jullie gezin. Klik hier voor contact.


Hoogsensitiviteit na school

Na een lange schooldag hebben kinderen veel interne en externe prikkels moeten verwerken. Als je weet dat een hoogsensitief kind deze prikkels nog extra intens binnen krijgt, is het niet raar dat een schooldag vermoeiend kan zijn. Je kind komt moe, overprikkelt en zonder praten naar je toe. Het lijkt alsof je niets uit je kind krijgt en dat je je kind even met rust moet laten. Maar je wilt zo graag weten hoe die schooldag geweest is. Toch laat je je kind best eerst ontprikkelen, begroet je kind zonder vragen te stellen maar zeg wel hoe blij je bent om hem/haar te zien. Geef je kind iets om te eten waar hij goed op kan kauwen, dit werkt stressverlagend.


Eens je thuis bent is het ook daar van belang om aandacht te besteden aan het ontprikkelen. Maar natuurlijk moet je kind ook nog huiswerk maken, of misschien naar een hobby. Het lijkt voor jou moeilijk om dit allemaal georganiseerd te krijgen of je weet niet hoe je hieraan moet beginnen. Zowel mentale overprikkeling als fysieke onderprikkeling aanpakken na school heeft een effect op het welbevinden en de slaap van je kind.


Sommige kinderen zijn op school heel voorbeeldige, zorgzame en goed oplettende leerlingen. Maar bij thuiskomst barst alles los. Door de prikkelverwerking van het hoogsensitieve brein is je kind enorm gericht op anderen. Je kind gaat op school enorm zijn best doen om andere en vooral de leerkracht niet teleur te stellen. Hierdoor heeft je kind alle interne en externe prikkels op school opgekropt, waardoor deze thuis enorm intens kunnen zijn of je kind enorm kan ‘zeuren’. Ook hier is het ontprikkelen en begrip tonen belangrijk.


Slaap is de belangrijkste manier om de batterij weer opgeladen te krijgen voor een nieuwe prikkelvolle schooldag. Besteed dus voldoende aandacht en tijd tijdens de schoolweek voor rituelen die je klaar maken voor de schooldag.


Wil je meer concrete tips voor meer rust en verbondenheid met je kind, in je gezin en op school? Neem hier contact op voor meer informatie of een afspraak.


101 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page